هنر عکاسی در اشکال مختلفی ارائه میشود. بسیاری از افراد دوست دارند با به دست گرفتن دوربین، به دل طبیعت بزنند و از مناظر مختلف عکاسی کنند. اما برخی دیگر علاقه دارند از یک محصول یا یک فرآیند خاص صنعتی تصویر بگیرند. این دو دسته عکاس با این که در نهایت و بدون هیچ شکی هنرمند به حساب میآیند، اما جنس و نگاه هنر آنها با یکدیگر متفاوت است. در این مطلب قصد داریم به تفاوت میان عکاسی هنری و عکاسی تبلیغاتی بپردازیم.
بزرگترین تفاوتی که یک عکاس هنری با یک عکاس تبلیغاتی یا صنعتی دارد این است که عکاس هنری آزادی عمل بسیاری بیشتری را موقع ثبت تصاویر در اختیار دارد. به عنوان مثال، هیچکس به یک عکاس هنری نمیگوید که چگونه عکس بگیرد یا حتی در بسیاری از مواقع، موقعیت مکانی و زمانی تصویر خواسته شده قید نشده است.

اما در طرف دیگر، آزادی عمل عکاس تبلیغاتی کمتر است و او باید با توجه به یک سری چارچوبها و قواعد خاصی که اولاً این مدیوم (عکاسی صنعتی و تبلیغاتی) و دوماً کارفرما برایش تعیین میکند، تصویر ثبت نماید.
عکاسان تبلیغاتی سعی نمیکنند احساسات و ایدههای ذهنی و قلبی خود را از طریق عکسی که میگیرند انتقال دهند. با این که همیشه فضا برای خلاقیت و بالا بردن کیفیت عکسهای صنعتی و تبلیغاتی وجود دارد و ایدهها و خلاقیتها به مانند اقیانوسی به پایان هستند، اما در نهایت عکاسهای صنعتی و تبلیغاتی باید عکسی را ثبت نمایند که کارفرما و مشتری از آنها میخواهد و البته باید به یک سری اصول و قواعد در این زمینه پایبند باشند.

عکاسهای هنری در طرف مقابل، کنترل کاملی روی تصویری که ثبت میکنند دارند. آنها میتوانند عکس خود را هر چقدر که دوست دارند انتزاعی یا واضح و سرراست به نظر برسانند. این عکاسان معمولاً محدودیتهای عینی مانند منظور، ددلاین یا برنامهریزیهای مختلف را ندارند.
به هیچ عنوان نمیتوان گفت که کدام یک از این دو نوع عکاسی بهتر از دیگری است. هر کدام از عکسها و تصاویری که به وسیله عکاسان هنری یا تبلیغاتی ثبت میشوند، خلاقیت، ذوق، اشتیاق و هدف خاص خود را دارند و عاملی که باعث میشود درجه ارزش و جایگاه هر کدام بالاتر رود، خلاقیت، ایده و زمانی است که هر کدام از عکاسان برای ثبت تصویر و عکس خود صرف میکنند.